De wereld van eetbare insecten

U ziet het misschien (nog) niet voor zich, een broodje meelworm of een bitterbal met krekels op het menu. De kans is aanwezig dat dit in de komende 5-10 jaar heel gewoon gaat worden. Het eten van insecten wordt langzamerhand meer geaccepteerd Europa. Wereldwijd gezien lopen we nog ver achter, aangezien ongeveer 80% van de wereldbevolking al insecten eet in verschillende vormen. Uit een onderzoek uit 2012 van de Wageningen universiteit wordt geschat dat er wereldwijd 1900 verschillende soorten eetbare insecten bestaan (zie bovenstaande afbeelding). Er zijn ook schattingen die lager liggen, rond de 1000 eetbare soorten, maar het is duidelijk dat er verschillende soorten insecten bestaan. Deze diversiteit biedt natuurlijk ook mogelijkheden voor insecten als voedingsbron: de keuze is reuze!

De rol van insecten wereldwijd

Insecten hebben verschillende functies in de wereld: voedselproductie (bij), zijde (zijderups), kleurstof (schildluis) en geneesmiddelen (bij). Ook worden insecten gespaard door verzamelaars, die soms de halve wereld over reizen om een specifieke insectsoort te zoeken. In sommige aziatische culturen is het gebruikelijk om krekels te houden als huisdieren omdat ze een kenmerkend geluid maken. Het grootste gedeelte van de eetbare insecten is te vinden op het zuidelijk halfrond. Dit is niet erg onverwacht: het warmere klimaat zorgt voor betere omstandigheden en het eten van insecten is in veel gebieden een onderdeel van de cultuur.

De populairste eetbare insecten

Insecten worden dus wereldwijd veel gegeten maar wat zijn nu de populairste insecten snacks? De kans bestaat dat u sommige soorten nu al koopt bij de dierenzaak, meelwormen bijvoorbeeld worden al lange tijd gebruikt als voer voor verschillende huisdieren en ook vissers maken gebruik van wormen als aas. De insecten die het meest gegeten worden wereldwijd zijn de kevers. Dit is niet heel onverwacht aangezien de familie van de kevers 40% van alle bekende insecten soorten bevat. Net achter de kevers staan de rupsen, die vooral populair zijn in sub-Sahara Afrika gevolgd door de groep van de bijen, wespen en mieren. Er bestaan echter wel grote verschillen tussen continenten, landen en gemeenten als het gaat om de meest gegeten insecten.

Aan tafel!

Er zijn dus een hoop eetbare insecten soorten bekend, wat een interessante optie kan zijn als voedingsbron voor de toekomst. Op dit moment is de opkomst van de eetbare insecten in Europa vollop aan de gang. Wie weet zet u over een paar jaar de insecten op tafel als er bezoek komt, als u dat niet nu al doet!

Wilt u meer weten over het eten van insecten? Lees dan hier verder!

Het TinyFoods team