parallax background

Lekker duurzaam

Enkele feitjes:

We worden tegenwoordig op veel manieren gebombardeerd met boodschappen dat we het milieu moeten redden. Dit vinden we jammer, want als je iets zo vaak hoort zorgt het voor irritatie in plaats van aansporing.

Een van onze doelen is het gemakkelijker te maken een bijdrage te leveren aan een beter milieu. We zijn ons ervan bewust dat het een pittig onderwerp is om aan te snijden, dus maken we het volgende aanbod: Als u er met een open mind naar kijkt gaan wij ons best doen om de situatie zo goed mogelijk uit te leggen.

.

Veel mensen focussen op zuinigere lampen en auto’s, maar de ergste vervuiler is tegenwoordig de productie van vlees. Dit komt vooral doordat koeien enorm veel methaan uitstoten en methaan is 23x zo slecht voor het milieu als CO2.

80% van de wereldbevolking geniet al van insecten eten. In Europa en Amerika zijn we eigenlijk raar dat we het niet doen.
Insecten produceren 100x minder broeikasgassen dan koeien.

Er is maar 1,7kg voer nodig om 1kg insecten te maken, tegenover de 24kg die nodig is om 1kg rundvlees te maken.

Momenteel word 70% van de landbouw opbrengst gebruikt om vee te voeren, om dezelfde hoeveelheid insecten te maken zou er dus maar 6% nodig zijn.

Insecten zitten vol eiwitten, zink, ijzer en vitamine B12.

Lekker

Onze krekels zijn geroosterd en dus extra knapperig. Ze hebben een nootachtige smaak en smaken ontzettend goed bij een biertje of een wijntje. Je kunt er ook heerlijk mee koken, zie ook onze nieuwsbrief met het recept van de week.

Gezond

Krekels zitten vol eiwit, je bijna 60g eiwit per 100g krekels! Dat is 3x zoveel als gewoon vlees. Krekels zitten ook boordevol ijzer, zink en vitamine B12.

Goed voor het milieu

Er is 12x minder voer nodig om 1kg insecten te produceren dan 1kg rundvlees. Nu wordt 70% van de landbouwopbrengst gebruikt als veevoer, met insecten zou er dus maar 6% van alle grond nodig zijn. Vee is ook de grootste bijdrager aan het broeikaseffect door de hoge uitstoot van methaan. Insecten stoten 100x minder methaan uit dan koeien.

Meer weten?


Wageningen Universiteit heeft in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dit boek gepubliceerd over eetbare insecten en het toekomstperspectief voor de veiligheid van levensmiddelen.
Heeft u nog andere vragen? Aarzel dan niet en stel ze ons gerust!