Pannenkoeken, wie houdt er niet van? Ze zijn simpel, snel en als je het goed doet nog gezond ook! Dit is een leuke variant die iedere liefhebber van pannenkoeken een keer geprobeerd moet hebben.

Het gerecht is simpel gezonder te maken door volkoren bloem te gebruiken in plaats van gewoon bloem. Volkoren bloem geeft een boost in hoeveelheid vezels, wat weer nodig is voor een gezonde stofwisseling. Wist je dat een volwassene 30-40 gram vezels per dag binnen zou moeten krijgen? Wat we echt binnenkrijgen aan vezels ligt vaak tussen de 15-25 gram, heel wat minder dus.

Voor dit recept hebben we krekel eiwitpoeder gebruikt. Dit betekent meer eiwit, omega 3&6, zink, ijzer, vitamine B12 en vezels dan in elke andere normale pannenkoek! Het geeft bovendien een heerlijk nootachtig aroma wat goed samengaat met pannenkoeken.

Ingrediënten

(voor 5 pannenkoeken)

Pannenkoeken:
-125 gram volkoren bloem
-1 ei
-250 ml melk (kan ook vervangen worden voor magere melk of sojamelk)
-20 gram krekel eiwitpoeder
-snufje zout
-boter vor het bakken

Topping:
-2 bananen
-poedersuiker
-5 halve schijfjes sinaasappel (garnering)

Uiteraard valt de topping van de pannenkoek voor allerlei andere dingen te vervangen zoals stroop, appel of meer de hartige kant op met kaas en/of spek. Wees vooral creatief en vul in naar eigen smaak!

Bereiding

Doe de volkoren bloem, krekel eiwitpoeder en snufje zout in een zeef boven een grote kom en tik tot alles in de kom zit. Op deze manier voorkom je klontjes in het beslag.

Tik het ei kapot op de rand van de kom en breek open boven de kom.

Giet de melk erbij en klop met een mixer of garde tot alle klontjes eruit zijn, het beslag moet vloeibaar zijn. Is het te dik voeg dan nog een scheutje melk toe. Met een staafmixer of blender kun je het beslag eventueel nog luchtiger maken.

Snij de bananen in dunne plakjes. Maak vervolgens een klein sneetje in het midden van het schijfje sinaasappel tot net voor het schilletje. Buig nu de hoeken van de schijfjes in tegenovergestelde richting voor een mooie garnering.

Neem een koekenpan en laat die goed heet worden op het vuur. Laat een klontje boter erin smelten en giet met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan. Draai de pan snel rond tot de hele bodem bedekt is. Zodra de bovenkant van de pannenkoek droog is kan de pannenkoek omgedraaid worden.

Herhaal tot het beslag op is. Bewaar de pannenkoeken ondertussen zodat ze warm blijven, bijvoorbeeld tussen 2 borden of in een andere pan met een deksel.

Leg de pannenkoeken op een bord en leg in het midden wat plakjes banaan, strooi er een beetje poedersuiker overheen en voeg eventueel voor de garnering een plakje sinaasappel toe.

Reacties met feedback en andere ideeën zijn altijd van harte welkom.

Eet smakelijk!

Het TinyFoods team